Welkom
Doelstellingen
Praktisch
Stel je kandidaat!
Rwanda-Kivu
Terugblik 2005
Terugblik 2006
Terugblik 2007
Terugblik 2008
Terugblik 2009
Terugblik 2010
Terugblik 2011
Terugblik 2012
Terugblik 2013
Terugblik 2014
Terugblik 2015
Terugblik 2016
Terugblik 2017
Terugblik 2018
Fracarita Belgium
oud-Zuidreizigers

DOELSTELLINGEN

"Geleerd. Ik heb op 12 dagen in Afrika misschien meer geleerd dan op 46 jaar in BelgiŽ."

De Zuidreis brengt je in contact met jouw collega's in het Zuiden. Ze hebben dezelfde job als jij, maar voeren die uit in totaal andere omstandigheden. Met hen maken we kennis en ze voeren ons mee in hun werk- en leefwereld.

Een voorstelling van de activiteiten en de doelstellingen van de Zuidreis:

Activiteiten ter plaatse gedurende de Zuidreis:
1 Bezoek aan projecten van Fracarita Belgium in Rwanda en de Kivu (Kongo)
2 Kennismaking met de lokale context/situatie
3 Kennismaking met de beoogde doelstellingen van de projecten
4 Contacten en uitwisseling met de "lokale collega's"
5 Contacten en uitwisseling met de begunstigden van de projecten (leerlingen, cliŽnten, patiŽnten en hun familie)

Beoogde resultaten voor de deelnemers:
1 Lokale promotoren in scholen, instellingen, rusthuizen en ziekenhuizen van de Broeders van Liefde kennen projecten van Fracarita, begrijpen hun noden en weten wat de visie, missie en de beoogde perspectieven en ontwikkelingen zijn.
2 De promotoren krijgen een zicht op de werking van de internationale congregatie en begrijpen dat zij collega's zijn van medewerkers in andere werelddelen die zich inzetten voor dezelfde missie en doelgroepen.
3 De promotoren begrijpen dat dit alles in het Zuiden niet mogelijk is zonder voldoende solidariteit vanuit het Noorden.
4 De promotoren zijn na hun Zuidreis extra gemotiveerd om deze boodschap hier over te brengen naar hun collega's en doelgroepen.

Doelstellingen van de Zuidreis voor Fracarita:
- Lokale promotoren van Fracarita krijgen een concreet beeld op de werking, visie en doelstellingen van de projecten die Fracarita ondersteunt in het Zuiden en kunnen deze verwoorden en overbrengen.
- Fracarita beschikt in de entiteiten in het Noorden over gemotiveerde promotoren die met kennis van zaken spreken en die de Noord-Zuid-werking verder lokaal ontwikkelen.

Wat is niet de bedoeling:
Er wordt niet gekozen voor vier andere soorten van verkenningen:
- de echte inleefreizen:
Waarbij deelnemers drie weken weg trekken en meestal langdurig in gastgezinnen wonen. Dit is in AziŽ of Zuid-Amerika misschien best mogelijk, maar niet in Rwanda-Kongo.
- de echte uitwisselingsreizen:
Dit betekent dat er na de reis een tegenbezoek komt.
- de werkreizen:
Een diepe wens van velen: naar Afrika trekken en daar helpen een school of ziekenhuis te bouwen. We tonen ter plaatse dat dit niet de hulpvraag is die de collega's in het Zuiden ons stellen. Er zijn handen genoeg. Slechts voor capaciteiten die lokaal nog niet aanwezig zijn, zendt Fracarita doelgericht en tijdelijk gekwalificeerde medewerkers uit om lokale mensen voor de job op te leiden.
- een opstapje naar vrijwilligerswerk in het Zuiden:
Op de Zuidreis ligt de focus op het bekijken van wat we thuis (in het Noorden) kunnen doen als inzet voor het Zuiden.

"De activiteiten tijdens de Zuidreis zijn zeer evenwichtig. Er is voor elk wat wils, we bezoeken lagere en secundaire scholen, algemeen, beroeps en technisch onderwijs, gewoon en buitengewoon onderwijs, psychiatrische centra, orthopedagogische instituten, dagcentra,... kortom: de hele waaier uit het onderwijs, de zorg en de welzijn. Daarnaast kregen we als deelnemers de kans om samen met lokale collega's zowel met leerlingen als leerkrachten, met patiŽnten en verplegers, met cliŽnten en opvoeders te praten. Er wordt met andere woorden een heel praktisch en bruikbaar programma aangeboden."

"Op de luchthaven van Zaventem dacht ik: wat doe ik hier, een mama van drie kleine kinderen. Maar ik ben ongelofelijk blij dat ik het gedaan heb. Het was nochtans een heel gepuzzel met kinderopvang en zo. Maar ik durf zeggen dat ik door de intense ervaring van de Zuidreis een betere moeder ben geworden. Zelf mijn driejarig dochtertje leefde intens mee en was apetrots op wat ik deed. De Zuidreis deed mij als persoon en ouder groeien, maar het versterkte ons ook als bewust en solidair levend gezin."

"Het is muisstil in het hutje. Iedereen is behoorlijk onder de indruk. Hier zijn geen woorden voor. En toch leven ook deze mensen in het derde millennium! Ik zal nooit meer kunnen zeggen dat ik het niet heb geweten."

foto1

foto2

foto3

foto4

foto5

foto6

foto7


contact:  
Google


www.zuidreis.be