Welkom
Doelstellingen
Praktisch
Stel je kandidaat!
Rwanda-Kivu
Terugblik 2005
Terugblik 2006
Terugblik 2007
Terugblik 2008
Terugblik 2009
Terugblik 2010
Terugblik 2011
Terugblik 2012
Terugblik 2013
Terugblik 2014
Terugblik 2015
Terugblik 2016
Terugblik 2017
Terugblik 2018
Fracarita Belgium
oud-Zuidreizigers

Terugblik 2010

De deelnemers aan de zesde Zuidreis naar Rwanda en Kongo zijn veilig terug thuis. Naar jaarlijkse gewoonte trokken 8 nieuwe Vlaamse medewerkers van de Broeders van Liefde naar Afrika. Twaalf dagen reisden ze door Rwanda en Oost-Kongo en bezochten er de projecten van Caraes, de NGO voor ontwikkelingssamenwerking van de Broeders van Liefde. Ze maakten er kennis met hun collega's die in het Zuiden voor de Congregatie werken: leerkrachten, opvoeders en psychiatrische verplegers. Die hebben eenzelfde job voor eenzelfde doelgroep, maar werken in totaal andere omstandigheden. Het werd een unieke ervaring en een beklijvende reis!

Nog meer dan ooit heb ik me ongelooflijk fier gevoeld te mogen deel uit maken van de grote groep Broeders Van Liefde. En aan iedereen die het horen wil: onze collega's in het Zuiden leveren met onze steun goed werk. Zij zetten zich met minstens evenveel hart en ziel in als wij hier. Zij mogen echt fier zijn op wat ze doen! Wij zullen werk maken van hun ondersteuning!

deelnemers 2010

"Zondagochtend. De kerk zit vol kleurrijk geklede mensen. Meisjes met plechtige communiekleedjes, vrouwen met typisch kleurrijke jurken aan, groepen jongeren in schooluniform, een koortje vooraan en misdienaartjes. Wij krijgen meer aandacht dan de pastoor vooraan. Nu ja, blanken zien ze ook niet elke dag!"

"Ik ben nog nooit in een psychiatrische instelling geweest in België. Ik geef grif toe: het is even slikken. Vele patiënten vragen om aandacht, smekend bijna. Ik weet niet altijd hoe ik daarop moet reageren. Voor mij is dit een heel intense ervaring. Ik ben er rotsvast van overtuigd dat hier goed werk geleverd wordt, ondanks de beperkte middelen en mogelijkheden."

"Op bezoek in het centrum Home de la Vičrge des Pauvres te Gatagara. We springen eens binnen in de keuken. Hoe is het mogelijk om hier in ongezonde stookomstandigheden voor zoveel mensen eten klaar te maken? En toch zie je de kookploeg stevig roeren in die immense ketels. Ze hebben toch de grootste pret! Elke dag rijst met bonen. Ik durf zelfs niet denken aan de reacties van onze Westerse leerlingen."

"Een feest met de plaatselijke medewerkers. Sommige personeelsleden hebben zelf een handicap. Ik zit naast een receptionist, Ignace. Hij heeft een handicap, is getrouwd, heeft 4 kinderen en woont in het centrum zelf. Je voelt zó: iedereen telt hier!"

"Na een schoolbezoek trekken we met Emmerance, zelf leerkracht in het Institut Technique Fundi Maendeleo, de heuvel op. Helemaal achteraan het schooldomein staan 9 ‘chaletjes’. Hier woont ze samen met haar man en 7 kinderen. Hoe meer ik hoor en voel hoe Emmerance leeft en werkt voor haar gezin, voor haar wijk, voor haar school, hoe meer bewondering ik krijg voor haar. Ik vraag me af of ik ook zoveel moed zou hebben."

"Altijd opnieuw fascineert me de weg en de beweging errond: knalrode aarde, de vele lemen huisjes en hutjes, het heuvellandschap, de bananenbomen en andere zuiderse begroeiing, de vastgebonden geitjes aan bomen, de honderden mannen, vrouwen, kinderen te voet langs die baan, vrachten dragend op hun hoofd of rug, de veel te zwaar beladen fietsen, …"

"Mijn eerste kennismaking met Broeder Johan, de man van de Zuidactie “Bora Shabunda”. M’n waardering voor zijn werk stijgt naarmate ik z’n gedrevenheid zie en zijn verhalen hoor over zijn inzet tijdens de genocide, in de vluchtelingenkampen, bij het opstarten van Sosame, bij de werking van het psychiatrisch instituut, bij de nieuwbouw in Shabunda… Zelf zegt hij: “ik heb niet gekozen om hier in Bukavu te zijn, het lot heeft me hier gebracht.” "

"Op het binnenplein staan een tiental blinden klaar achter djembé’s. Wij worden verwelkomd op een heerlijke muzikale manier. Het pakt me zo, ik krijg een krop in m’n keel. Kloppen ze al de emoties van de laatste dagen uit mij? Ik heb geleerd: hulp en kennis doorgeven naar het Zuiden is geen eenrichtingverkeer meer. Wij kunnen ook veel van hen leren!"

foto0

foto1

foto2

foto3

foto4

foto5

foto6

foto7

foto8

foto9

foto10


contact:  
Google


www.zuidreis.be